Pánikbeteg vagy és tetoválást szeretnél? Ezt olvasd el

Tetoválás és Pánikbetegség: Lehet-e tetoválni? Mi is a pánikbetegség?

Bevezetés: A tetoválást a sminkhez társítjuk, de sokszor nem veszünk tudomást arról, hogy a tetoválóknak nem csak művészi képességeikben kell jártasnak lenni, hanem képesnek kell lenniük felismerni és kezelni a betegek mentális egészségével kapcsolatos kihívásokat is.

Különösen fontos ez, ha a betegség pszichés jellegű, szorongás vagy a pánikbetegség.

A sminktetoválásban a pánikbetegség alapvetően kontraindikáció.

Lehetnek azonban kivételek, ha a páciens szeretné és hajlandó konzultálni az orvosával, és orvosi engedélyével vállalkozik a beavatkozásra,. Van olyan szakember, aki ezen feltételekkel el tudja vállalni.

A Pánikbetegség Veszélyei: A pánikbetegség váratlanul és hirtelen jelentkező súlyos félelmet vagy szorongást okozó hirtelen panaszokkal, akár rohamokkal járó mentális állapot, egyénenként, szituációnként változhat hogy milyen súlyos tünetekkel jelentkezik. Ezek a rohamok váratlanul következnek, mint például émelygés szívdobogás, akár súlyosabb tünetekkel jár légszomj, fulladozás.. Mindez stresszt jelent a tetoválók számára, és nincs kiképezve azok kezelésére, ha tetoválás közben jelentkeznek.

Senki sem szeretne félig megtetovált állapotban maradni, de akkor is, ha nem róható fel a szakembernek, egy másik nézőpontból az ár hányad részét etikus elkérnie egy sikertelen munkáért.

A Tetoválók Szakmai Felelőssége:

A Tetoválást végző szakember minden fajta felelőssége kizárható akkor, ha a vendég nem tájékoztatta a pánikbetegsége meglétéről a szakembert a beavatkozás megkezdése előtt. A tetoválók felelőssége nem csupán a művészi munka minőségére korlátozódik, hanem a betegek biztonságára és kényelmére is kiterjed a szakma szabályai szerint. Amikor egy tetováló elvállalja egy pánikbeteg tetoválást, fel kell készülnie arra, hogy a folyamat során fellépő pánik tünetek következményeiért elmarasztalható, felelősséggel tartozik.

A pánikbetegséggel küzdő embereknek a tetoválás folyamata során fellépő stressz és szorongás miatt alapvetően nem ajánlott tetoválást készíteni. A tetoválás folyamata hosszadalmas lehet, és a pánikrohamok váratlanul jelentkezhetnek, ami komoly kihívást jelenthet mind a beteg, mind a tetováló számára. A pánikbetegséggel küzdő embereknek gyakran érzékenyebbek, és nagyobb fájdalomérzékenységet tapasztalhatnak a tetoválás alatt. A pánikbetegséggel élők fel kell keressék elsőként az orvosukat vagy pszichológusukat, mielőtt tetoválásra vállalkoznának. A kezelőorvos kompetenciája felmérni aktuálisan és a tetoválás lehetséges kockázatait.

A bizalom elengedhetetlen: A pánikbetegséggel küzdő páciens és az arcán dolgozó tetováló szakember között alapvetően fontos a feltétlen bizalom mindkét fél részéről,-, azonban nem elég, ha a vendég megbízik a szakemberben és a pánikbetegség ellenére bevállalja, hiszen a beavatkozással járó felelősség minden esetben a szakembert terheli. Mindez miatt a kezelőorvos írásos engedélye és javaslata szükséges a körültekintő eljárásban mielőtt a szakember igent mond a feladatra.

A bizalom fokozatosan alakulhat ki, sorrendet felállítva a könnyebb és kevésbé valószínű hogy reakcióval járó területekkel kezdve.

Fokozatosan, feltételekkel szabad haladni

A különbséget kell tennünk az egyes területek között.

Szemöldök tetoválás közben feltehetőleg a legkevésbé számítunk pánik tünetekre.

A száj tetoválás már nehezebb lehet, hiszen a bizonyos helyzetekben szorosan zárt szájon át nehéz lélegezni, ez néha kiválthat pánikot. A legnehezebb és legrizikósabb a szemhéj területet, ahol a munka során feszítéssel és nyomással diszkomfort érzetet okozunk, emellett a szem számára nagyon fontos, hogy bizalommal forduljanak a tetoválóhoz, és nyugodtan tudjanak együtt dolgozni vele a tetoválás folyamán a sikeres tetoválás érdekében, amikor a beteg szorongásra vagy pánikra hajlamosra.

Az Elővigyázatosság és a Megfelelő Kommunikáció: A tetoválóknak fokozottan figyelniük kell a betegek reakcióira és panaszaira, és szükség esetén megfelelően reagálniuk kell. A nyitott kommunikáció és a megértés segít abban, hogy a páciens és a tetováló együttműködése gördülékeny legyen, és biztosítsa a legjobb eredményt mindkét fél számára.

A sminktetoválás alapvető feltételi pánikbetegség esetén, mely kivételt képezhet a teljes kontraindikáció alól

A pánikbetegség tünetei sokszor alábecsülhetők, ezért fontos, hogy szemhéjtetoválás előtt az orvosi engedély dokumentáció rendelkezésre álljon és a vendég saját felelősségére írásban kérje beavatkozást. A szakmai felelősség mellett a vendégbizalom és a kölcsönös tisztelet, a megfelelő kommunikációs kulcsfontosságú a sikeres tetoválás és a betegek biztonságához, mielőtt kivétellel a szakember elvállalhat egy szemhéjtetoválás beavatkozást.

Pánikbetegségről hasznos cikkeket olvashatsz itt:

https://semmelweis.hu/klinikai-pszichologia/betegellatas-es-szakmai-profilok/betegtajekoztatok/szorongasos-megbetegedesek/

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/szorongasos_korkepek

Név

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Címkék

Sminktetoválás 2023 minden lehetőség

letölthető E-book

Minden hasznos infoval, mielőtt döntést hozol