Bármilyen sminktetoválás során meg kell törni a bőrt a pigment beültetéséhez, így a bőr gyógyulási folyamaton megy keresztül a kezelés után.

Mi történik a bőrrel a sminktetoválás készítése közben?

Bőrünk három rétegből áll, a felső réteg az epidermisz, a következő a dermis, alatta pedig a bőr alatti rétegnek nevezett zsírszövet. Annak érdekében, hogy a tartós smink tartós legyen, és az eredmények természetesek legyenek, pigmentünket az epidermiszbe kell helyeznünk. A pigment túl felületes lerakása gyengén marad meg, a túl mélyen lerakott pigment pedig több sérülést, sötétebb, hidegebb színeket és a gyógyulás utáni szálak átláthatatlanságát eredményezi. A soft powder szemöldöktetoválás közben például egy tűvel satírozott hatást érnek el, amitől gyógyulás után nagy szép, dús hatást kelt.

A pigment felviteléhez tűket használnak, ezek a tűk mindenféle konfigurációban kaphatók, az egyes tűktől az 5-ös, 7-es vagy akár 9-es méretekig. De a konfigurációtól függetlenül mindegyik lényegében ugyanazt csinálja – felveszi a pigmentet, megszúrja a bőrt és belerakja a pigmentet.

Mi történik a bőrrel a sminktetoválás felhelyezése után?

Amint a bőr megtört, a szervezet válaszul automatikusan belép a sebgyógyulási folyamatba. Ez a folyamat összetett, és a sminktetoválás kezeléseknél általában 4-8 hétig tart. Anélkül, hogy túlságosan tudományosan mélyednénk bele a gyógyulási folyamatba, a 4 fő szakasza a következő:

1. Vérzéscsillapítás – amikor a vér koagulálni kezd a sérülés helyén a további vérzés elkerülése érdekében. Ez a szakasz néhány napig tarthat.

2. Gyulladás – a sérülés helyén megnövekszik a véráramlás és a baktériumok elpusztulnak. Ez a szakasz néhány napig tart, és gyakori a duzzanat, a bőrpír, a fájdalom és a hőség.

3. Proliferáció – a felszín alatt a bőr azon dolgozik, hogy a sérült szövetet új szövettel pótolja. Ez a szakasz legfeljebb 2 hétig tart.

4. Érés – az új szöveteket átalakítják, hogy visszanyerjék a maximális erőt. Ez a szakasz 21 napig tarthat (a sebtől függően legfeljebb 2 évig).

Az életkor, az egészség és az életmód egyaránt szerepet játszhat abban, hogy milyen gyorsan gyógyul testünk a különböző tartós kozmetikai eljárások után. Ezen a folyamaton esünk át szemhéjtetoválás és szájtetoválás után is.

Sminktetoválás 2023 minden lehetőség

letölthető E-book

Minden hasznos infoval, mielőtt döntést hozol